Rólunk

A www.meteoalarm.hu portál a legszükségesebb információkat nyújtja az Európa térségében várható extrém időjárási eseményekre való felkészüléshez:

Az oldal olyan veszélyes időjárási események lehetőségére figyelmeztet, mint: nagy mennyiségű csapadék, heves zivatarok, viharos szél, hőhullámok, erdőtüzek, köd, havazás, hóviharok, lavina, vagy a tengerpartokon előforduló úgynevezett vihardagály jelensége.

Európa térképén gyorsan áttekinthetjük, hogy mely térségekben várható veszélyes időjárási esemény. A használt színek, vagyis rendre a sárga, narancs, illetve piros az időjárás veszélyességének fokára, a kockázatok nagyságára utalnak. A térképen minden ország színe az ott éppen érvényben lévő legmagasabb fokú riasztáshoz rendelhető színnel egyezik meg. Az országra kattintva részletesebb, régiós bontású információkat kaphatunk.

A magasabb szintű, narancs illetve piros riasztások esetén mindenképpen a térképen elhelyezett piktogramokkal is kiegészülnek a régiókra vonatkozó információk. A piktogramok a veszélyes időjárás típusára utalnak. Egy országon belüli adott régióra vonatkozó riasztási információkat egyszerűen a régió területére kattintva érhetjük el. Itt tájékozódhatunk a veszélyes időjárás időpontjáról, vagy a jelenség egyéb körülményeiről is, úgymint annak intenzitásáról (például havazás esetén a várható mennyiségről). A regionális szintű információknál továbbá egy, a jelenség kockázatához, következményéhez társítható háttérképet is láthatunk.

A www.meteoalarm.hu oldalon az aznapra (ma) és a következő napra (holnap) vonatkozó riasztási információkat elkülönítve tekinthetjük meg (az oldal alján válthatunk a két opció között). A még részletesebb információkhoz az adott nemzeti meteorológiai szolgálat logójára kattintva annak honlapját is betölthetjük.

A www.meteoalarm.hu oldal nagyszámú európai ország hivatalos nemzeti meteorológiai szolgálatától származó veszélyes időjárási információkat integrál. A veszélyjelzések amennyire csak lehet, egységes elvek szerint és konzisztens módon kerülnek kiadásra.

A www.meteoalarm.hu portál működését az EUMETNET (Network of European Meteorological Services, vagyis az Európai Meteorológiai Szolgálatok Hálózata) tagországai nevében a ZAMG (az osztrák nemzeti meteorológiai szolgálat) koordinálja. Az EUMETNET és a Meteoalarm projekt a WMO (World Meteorological Organization, vagyis Világ Meteorológiai Szervezet) erős támogatását tudja maga mögött.