Jogi korlátozások 

Bevezetés

A Meteoalarm az EUMETNET egyik programja. Az EUMETNET az európai nemzeti meteorológiai szolgálatok közös szervezete

Az EUMETNET keretet biztosít együttműködési programok szervezéséhez olyan alapvető meteorológiai tevékenységekhez kapcsolódóan, mint megfigyelés, adatcsere, előrejelzési produktumok készítése, kutatás-fejlesztés, továbbképzés. Az EUMETNET programokon keresztül a tagok közös kapacitásuk révén fejleszteni igyekszenek a levegőkörnyezeti és éghajlati megfigyelési rendszert, és törekszenek minden európai felhasználó számára a lehető legjobb minőségű meteorológiai szolgáltatásokat nyújtani. Az EUMETNET fő célja tehát, hogy hatékonyabban lehessen menedzselni a közös forrásokat és kapacitásokat igénylő feladatokat.

A Meteoalarm weboldal használatának jogi korlátozásai

Alapvető információk a Meteoalarm oldal használatával kapcsolatban

A Meteoalarm honlap célja, hogy egy grafikus információs rendszer segítségével felhívja a figyelmet az Európa területén várható időjárási eredetű veszélyekre. Az oldal működtetését a ZAMG (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik, vagyis az osztrák nemzeti meteorológiai szolgálat) irányításával a veszélyjelzési információkat adó EUMETNET tagországok nemzeti meteorológiai szolgálatai (továbbiakban Meteoalarm partnerek) biztosítják. A honlap alapvető megcélzott felhasználói a nagyközönség, a különböző hatóságok, a médiák, és az európai előrejelző szakemberek. A Meteoalarm oldalon található meteorológiai információk közvetlenül az Eumetnet Meteoalarm szerveréről származnak, mely szerverre a Meteoalarm partnerek juttatják el a rendszeresen frissülő adatokat.

A Meteoalarm információk célja a veszélyjelzés, azok kereskedelmi céllal nem használhatók. Az Eumetnet, a ZAMG és a nemzeti meteorológiai szolgálatok nem vállalnak felelősséget az esetleges hibákért, elkésett információkért, illetve az ezekből fakadó problémákért.

Az oldal használata

Belépve az oldalra, a felhasználó elfogadja az oldal használatának jogi korlátozásait.

A Meteoalarm partnerek fenntartják a jogot arra, hogy bármikor módosítsák az oldal használatához kapcsolódó feltételeket (vagyis jelen dokumentumot). A felhasználók felelőssége, hogy ezen változásokat nyomon kövessék.

A Meteoalarm partnerek minden erőfeszítést megtesznek, hogy lehetőség szerint pontos, és teljes előrejelzési információkat közvetítsenek. A feladat jellegéből adódóan azonban az előrejelzések nem lehetnek minden esetben tökéletes beválásúak.

A Meteoalarm partnerek nem tudnak garanciát vállalni az oldal tartalmáért, és semmilyen felelősséget vállalnak az oldal használatából fakadó bárminemű kárért, vagy elveszett profitért.

Szerzői jogok

Az oldalon feltüntetett logók regisztrált védjegyek.

A Meteoalarm oldalra operatívan felkerülő friss meteorológiai adatok az ezen információk forrását jelentő Meteoalarm partnerek tulajdonában vannak.

Az oldal által közvetített veszélyjelzési információk, hacsak arra külön utalás nincsen, publikusak, szabadon felhasználhatók. Az információk használata előtt legyünk különös figyelemmel azok feltüntetett frissítési időpontjára. Az információk továbbadása csak módosítatlan formában, forrásmegjelöléssel történhet.

Ha egy harmadik partner olyan védjeggyel ellátott munkát készít, melyben felhasználja a Meteoalarm bármilyen produktumát, azt forrásmegjelöléssel teheti meg, és jeleznie kell, hogy a szóban forgó produktum nem a védjegy tárgya. Ilyen esetben informálni kell a Meteoalarm üzemeltetőit a meteoalarm@zamg.ac.at címen.

Webes hivatkozások

A Meteoalarm oldalán található valamilyen harmadik fél (nem Meteoalarm partner) weboldalára hivatkozó linkek alatti tartalomért a Meteoalarm partnerek semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Az oldalon megjelenő veszélyjelzési információkról

Az oldalon elérhető veszélyjelzési információs rendszer tulajdonképpen egy országokra és régiókra tagolható Európa térképből és egy egységesen alkalmazott veszélyes időjárási kategóriarendszerből áll. A veszélyességi szintet egy színkód jelöli melynek értelmezése a következő:

Zöld: Különösebb elővigyázatosságot, felkészültséget igénylő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Sárga: Potenciálisan veszélyes, de viszonylag gyakori és nem szokatlan jelenségre lehet számítani. Szélsőséges időjárás nem valószínű, de az időjárás hatásának jobban kitett tevékenységek során legyünk körültekintőek. A szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódjunk a várható időjárásról.

Narancs: A narancs szín veszélyt jelent. Az időjárás károkat, baleseteket is okozhat. Ne feledkezzen meg róla, hogy az időjárás kockázatokat hordoz magában. Kis területekre korlátozódva esetleg szélsőséges jelenségek is előfordulhatnak. Legyünk elővigyázatosak és gyakran tájékozódjunk a várható időjárásról. Kövessük a hatóságok tanácsait.

Piros: Kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, és az emberi életet is nagyban fenyegető veszélyes időjárási jelenség. A figyelmeztetés e legmagasabb (piros) szintjére már csak az igen ritkán előforduló, szélsőséges időjárási események kerülnek. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait.

• A térképek a várható időjárási veszély típusához társítható piktogramokkal egészülnek ki.

• Regionális szinten többletinformációkat találunk a jelenség várható intenzitásáról és idejéről.

• A még teljesebb közérthetőség kedvéért a regionális információknál az adott időjárási veszélyre, illetve annak lehetséges hatására utaló háttérképet is találunk.

• Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem érkezik friss előrejelzési információ a tagországoktól, vagy egyéb technikai probléma történik az adott ország és annak régiói fehér színnel jelennek meg a térképen.

• A nem Meteoalarm tagországok színe szürke.